Kort om Kuba...

Kuba är den största ön och republiken i Västindien. På sydöstra Kuba ligger det högsta berget, Sierra Maestra, som på sina ställen är 2 600 meter högt. Längs kusterna finns det mycket öar och korallrev och de djupa vikarna är bra hamnar. Det är varmt på Kuba och det regnar mycket där. Regelbundet besöks Kuba av orkaner som orsakar stor förödelse. Kuba ligger i Karibien, de öar som gränsar till Kuba är t.ex. Jamaica och Haiti. Andra grannar är Honduras, Mexiko och USA. Haven som omger Kuba är Atlanten, Karibiska havet och Floridasundet. På Kuba har man republik, det är Fidel Castro som är stads- och regeringschef. Huvudstaden heter Havanna där bor dom flesta människorna, i övrigt bor det ca 11 miljoner människor på Kuba. Man pratar spanska där, men den är mer latinamerikans än spansk. Valutan är pesos, men kommer man som turist till Kuba har man nästan ingen andvändning av dom. På dom flesta hotell, restauranger och turistbutiker tar man bara emot US-dollar.

Kuba får in pengar från andra länder, genom u-hjälp, turismen och hemsända pengar. Men också från musik exporten, socker, tobak och nickel. Så socker kommer alltså först på femte plats.

De religioner som finns på Kuba är: katolicism, protestantism, judendom samt en sammansmältning av afrikanska riter, som t ex santería. I ca 20 år efter revolutionen, 1959, var all religion förbjuden.


Inledning | Historia | Kubakrisen | Problem | Dans och Santeria |
Om Berlinmuren och dess "fall" 1. januari 1990!