Danser och kulturer blandas

Salsa betyder sås. Dansen salsa uppkom på nattklubbar runt 1950. Vissa påstår att den uppkom på Kuba medan andra menar att den först dansades i New York eller i Puerto Rico. I vilket fall så baserar sig salsa på kubansk dans och musik som framfördes på nattklubbar i Havanna under 40 talet, såsom mambo och cha-cha-cha. Längre tillbaka går rötterna till danserna son och rumba, rumba var en dans som slavar eller före detta slavar dansade på bakgårdar i dom fattiga kvarteren i Havanna. I samband med att man hade dom religösa santería festerna. I både son och rumba kan man se intryck från Yeroubadanserna för dom olika gudarna. Yerouba är en kultur från ett område som ligger i de västra delarna av Afrika omkring där nuvarande Liberia. Denna kultur och religion fördes med slavarna till Kuba, runt 1500- och 1600-talet. Vissa grupper av slavar kom från ett annat område i väst Afrika, Kongo land och med dessa slavar kom bl.a. danserna palo, arará, yuca och makuta. De har också påverkat rumban. Yeorouba-språket talas idag av ca 30 miljoner människor i Afrika, men det är ingen som pratar det på Kuba men dom andvänds i texterna på santería sångerna och även av präster när dom har sina "gudstjänster".

En grupp tjejer i min ålder här i Uppsala dansar bl.a. en dans från den forna kubanska slavkulturen som troligen inte framförs på scen av någon annan grupp i Världen utanför Kuba. Denna dans heter Tomba Francesa. Runt nyår ska dom uppträda på Kubansk TV och på olika scener i Havanna. Dansen har intryck från franska hovdanser. Slavar såg och påverkades av slavägarnas fina fester, och härmade deras fina sätt att röra sig. Fastän slavägarna mest var spanjorer hade dom franska vanor. I musiken finns flöjtmusik som kommer från Frankrike tillsammans med afrikanska trummor. Dansen liknar mest en organiserad förflyttning som bildar olika mönster. I sin ena hand har dom en skallra. Kläderna sydde slavarna av gammal spetsgardiner och slavägarnas avlagda fina underkläder så dom liknar brudklänningar med långa släp.

En speciell form av rumban heter rumba colombia. Och den har intryck av den spanska flamencon, där en dansare i taget ska visa upp hur duktig han är medan åskådare och andra dansare står i en ring runt om och klappar i händerna. Ända fram till 1990-talet har den dansats av endast män.En kortare redogörelse om afrokubansk dans enligt Danskompis.
Inledning | Historia | Kubakrisen | Problem | Dans och Santeria |
[ SSAB] [ att skriva uppsats ] [ afrokubansk dans ] [ orichas i Santería ] [Till startsidan ]

Orichas

En sorts gudomlighet i Santería-religionen. Någon som man kan fråga om råd, som en gud. Dom som går in i religionen väljer eller får utvald en eller två Orichas som dom får en speciell relation till. Ofta kan man se på färgen på kläderna eller armband hos såna som är med i santería religionen, vilken orichas "barn" dom är.


Orichasfärg"nyckelord"
Obbataláviträttvisa
Eléguasvart, röttbörjan slut, vägskäl
Yemayáblåtthavet
Ouchúnguld, gultfloder, kärlek, honung
Shangórött och vittåskan, yxa
Oggoúngröntmanchete
Babbalo Ayéhjälper tiggare och sjuka
Oyá alla färgerdöden, blåsten
Ochósibruntjägare, pilbåge, spejare

Inledning | Historia | Kubakrisen | Problem | Dans och Santeria |
[ SSAB] [ att skriva uppsats ] [ afrokubansk dans ] [ orichas i Santería ] [DANSA.NET startsidan ]

Om Berlinmuren och dess "fall" 1. januari 1990!