Kubas problem

Kuba är en kommunistisk diktatur och det gör det svårt att leva på Kuba. Det betyder att det inte är demokrati där. I och för sig har man val men vem som helst får inte ställa upp kandidater att rösta på, utan det gör det kommunistiska partiet. Det är det enda partiet som är tillåtet att finnas. Dessutom är inte valen hemliga, utan man måste lämna valsedeln till chefen på ens jobb eller till ordföranden på bostadsrättsföreningen.

Kubanerna har väldigt svårt att få åka utomlands. Den som ansöker om att flytta utomlands förlorar jobbet på en gång. Sen kan det ta tre år innan dom får svar på sin ansökan och det är inte alls säkert att dom får tillstånd. En av min pappas bekanta som bodde i Havanna var i somras på dansturné i New York och blev svårt sjuk där. Han missade flyget hem för att han skulle ta sig till sjukhus. När han var där fick han reda på att han fått sparken för att han inte kom hem i tid och att han inte skulle få tillbaka jobbet. Nu kommer han inte att kunna träffa sin fru och övriga familj på kanske fem år! Det här gör att många kubaner har "flytt" till Sverige och Uppsala.

Det är också stor fattigdom på Kuba. En grundskolelärare tjänar motsvarande ca 15 dollar (150 kr) i månaden. Dom affärer där kubanerna handlar för pesos är nästan tomma. För vissa varor måste man ha både pesos och kuponger, t.ex. för ris, bönor, olja, socker och hushållspapper. Dom kupongerna får man bara om man har "skött" sig.

Kuba har egen olja men man slarvar väldigt mycket med den. Havet utanför Kuba är väldigt nersmutsat för att man inte har något reningssystem. De ryker mycket om alla fabriker och bilar och då blir luften också väldigt nersmutsad. Dom flesta bilar är gamla, dom köptes in från USA före revolutionen när den kommunistiska diktaturen infördes. Vissa har till och med reparerats med delar från gamla pansarvagnar.

Om Berlinmuren och dess "fall" 1. januari 1990!

Inledning | Historia | Kubakrisen | Problem | Dans och Santeria |
[ SSAB] [ att skriva uppsats ] [ afrokubansk dans ] [ orichas i Santerķa ] [DANSA.NET startsidan ]